ДО ДНЯ ВИНАХІДНИКА І РАЦІОНАЛІЗАТОРА УКРАЇНИ

У 2022 році день винахідника і раціоналізатора України припадає на 17 вересня. Наші співвітчизники зробили неабиякий внесок у світову скарбницю винаходів. Серед винаходів українців, які змінили світ є: перший у світі гелікоптер ...

16 вересня, 2022
17

ДО ДНЯ ВИНАХІДНИКА І РАЦІОНАЛІЗАТОРА УКРАЇНИ

 

День винахідника і раціоналізатора об’єднує людей різних професій, проте всі вони обов’язково наділені рідкісним даром творчості, відчуттям нового, умінням розширити межі звичного, вийти за рамки стереотипів.

У 2022 році день винахідника і раціоналізатора України припадає на 17 вересня.

Наші співвітчизники зробили неабиякий внесок у світову скарбницю винаходів. Серед винаходів українців, які змінили світ є: перший у світі гелікоптер, гасова лампа, перший пілотований космічний корабель, перший штучний супутник Землі, заснування військово-польової хірургії, перший у світі електричний трамвай, прилад для безкровного визначення аналізу крові, унікальна системи маркування листів (поштовий індекс), літаки сімейства «АН», технології стимулювання росту рослин в сільському господарстві, спосіб боротьби з раком та лікування судин людини неоперабельним методом та інші важливі винаходи та раціоналізаторські ідеї, які принципово змінили наш світ на краще.

Працівники Українського державного університету науки і технологій є активними учасниками інноваційної діяльності та вносять свій доробок у світову скарбницю винаходів. Незважаючи на воєнний стан в Україні, у 2022 році працівниками університету подано 19 заявок на винаходи і корисні моделі, в тому числі 1 заявка за кордоном. Отримано 10 патентів, з них 2 патенти на винахід та 8 патентів на корисну модель (в тому числі 1 закордонний патент).

Відповідно до угоди «Про створення та подальше функціонування центру підтримки технологій та інновацій» в університеті функціонує Центр підтримки технологій та інновацій (TISC). Працівники університету, що залучені до роботи у TISC, пройшли сертифікацію Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO) за курсами у сфері інтелектуальної власності.

Щиро зичимо працівникам і студентам нашого університету, міцного здоров’я, незгасаючої енергії та натхнення для творчості, нових ідей, їх успішної реалізації та здійснення всіх найамбітніших планів, задумів і мрій!

 

З днем винахідника та раціоналізатора!

Адміністрація університету, Науково-дослідна частина, Наукове товариство студентів, курсантів, аспірантів, докторантів і молодих вчених, Рада молодих вчених університету