Гідний внесок до «зеленої» енергетики

Студент 4 курсу факультету УПП Руслан Щетінніков презентував сонячну міні електростанцію зроблену власноруч

6 грудня, 2017
Для сайта

Як відомо, доступна та чиста енергія - це одна з 17-ти глобальних цілей сталого розвитку людства, визначених та затверджених ООН на саміті у вересні 2015 року. На шляху досягнення вказаної цілі в Україні щорічно збільшується частка «зеленої» енергетики. Так, за 9 місяців поточного року потужності національної «зеленої» енергетики зросли в 3,7 рази у порівнянні з показниками 2016 року. Свій внесок у цю справу зробив й студент 4 курсу факультету УПП Руслан Щетінніков.

Здібності до винахідництва Руслан проявляв з самого дитинства. Зацікавленість технікою з часом переросла у бажання власноруч щось створювати та вдосконалювати, і тепер Руслан вдало поєднує навчання в університеті та своє хобі – альтернативну енергетику. Свою освітлювальну установку на сонячних батареях цього року Руслан Щетінніков за підтримки куратора Євгена Демченка презентував в університеті, потім на конференції за участі польських транспортних вузів та ДІІТу у Львові та на фестивалі інновацій щодо енергозбереження «Екодія» у Києві. Розроблену сонячну міні електростанцію він успішно втілив у власному господарстві.

Крім того, вже другий рік Руслан сам виготовляє паливні брикети для котла. З листа сталі та профільної труби змайстрував прес. Минулої зими Руслан вперше спробував у дії брикети власного виробництва. Дослідив час горіння, тепловіддачу, врахував мінуси і на цей опалювальний сезон виготовив брикети вже з досконалішої сировини: тирси та лушпиння соняшника. За оцінками Руслана коефіцієнт корисної дії брикетів перевищує показники газового опалення у півтора рази.

Свої розробки Руслан Щетінніков продовжує вдосконалювати, щоб на власному прикладі показати, як заощаджувати ресурси та створювати альтернативні джерела енергії. А по секрету розповів, що виношує ідею екологічного транспорту на автономному ходу. Якого - поки таємниця.