Університет розпочав стратегічну співпрацю з міжнародним проєктом «Чисте повітря для України»

Академічна спільнота УДУНТ приєдналась до міжнародного проєкту “Чисте повітря для України” та розпочала співпрацю з чеською екологічною організацією «Арніка» та Українською мережею моніторингу якості повітря EcoCity

4 лютого, 2022
01

29-30 січня екологічну спільноту кафедри “Хімія та інженерна екологія” УДУНТ відвідали представники найбільшої чеської громадської організації «Арніка» (Прага) та провідних українських громадських організацій: «Офіс довкілля» (Київ), «Фрі Ардуіно» (Івано-Франківськ).

Під час цього дружнього візиту між університетом та учасниками проєкту “Чисте повітря для України” укладено Меморандум про стратегічну співпрацю, яким розпочато співпрацюв галузі екологічного моніторингу та освіти, наукових досліджень та поширення ідей сталого розвитку, а також дотримання свобод і прав людини на чисте та безпечне довкілля.

«Для нас є важливою співпраця з академічною спільнотою університету, оскільки ми вважаємо, що участь науковців та молодих екологів має вирішальне значення для ефективної охорони якості довкілля міста Дніпро. У Чехії 30 років тому ми мали схожу екологічну ситуацію, як і в Україні зараз. Тому я закликаю вас не зупинятися та не полишати починань, навіть якщо ви не бачите швидких результатів», – зазначила Марцела Черноцова, координаторка міжнародного проєкту «Чисте повітря для України».

У вітальній промові Перший проректор Українського державного університету науки і технологій професор Аналіторій Радкевич зазначив, що “...університет має великий експертний потенціал, наукові та технічні можливості для розвитку і підтримки досліджень стану та якості повітря… Завдяки розпочатої міжнародної співпраці ми спільними діями можемо вирішити екологічні проблеми нашого міста та України».

Кафедра “Хімія та інженерна екологія” Українського державного університету науки і технологій - це сильна наукова школа та експерта спільнота в галузі моніторингу та охорони навколишнього середовища.

Щороку науковці та студенти-еколог університету виконують велику кількість науково-дослідних робіт з тематики моніторингу якості та вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі, викидах, природних та стічних водах, ґрунтах та відходах.

Як зазначила під завідувач кафедри “Хімія та інженерна екологія” професор Юлія Зеленько - “...Науковці та екологічна лабораторія кафедри допомогали створювати перші стаціонарні станції моніторингу повітря OXYGEN та проводили перші випробування мобільної станції Sapphire-32 by EcoCity. Саме тому, є знаковим офіційне приєднання університету до проєкту “Чисте повітря для України” та встановлення у кампусі університету нової станції моніторингу якості повітря AirFresh MAX by Ecocity. Це інноваційне обладнання допоможе нашим студентам у наукових дослідженнях та підготовці екологів вищої кваліфікації…”

Декан факультету «Промислове та цивільне будівництво» доцент Андрій Краснюк під час ділової частини візиту висловив надію плідної подальшої співпраці та радо запросив усіх учасників до обміну досвідом та спільних досягнень.

За словами пана Андрія: “Факультет «Промислове та цивільне будівництво» є визнаною експертною спільнотою, у тому числі в питаннях екологічної безпеки та моніторингу стану довкілля. Наші викладачі та науковці співпрацюють з органами місцевого самоврядування та виконавчої влади, входять до складу науково-технічних та експертних усіх рівнів. Ми раді стати частиною міжнародного проєкту “Чисте повітря для України” та готові до співпраці з колегами в Україні та Чеській Республіці…”

Як прокоментував Олексій Трелевський, засновник і куратор мережі громадського моніторингу Ecocity - “...Науковці кафедри “Хімія та інженерна екологія” університету є багаторічними партнерами мережі громадського моніторингу якості повітря EcoCity. Завдяки підтримці міжнародного проєкту «Чисте повітря для України», ми раді можливості надати сучасні станції моніторингу для академічної спільноти університету… Ці станції та накопичені масиви даних дозволяють вам на високому науковому рівні надавати допомогу муніципалітетам, проводити аналіз великих даних та розробляти прогнози забруднення повітря у місті Дніпро та Дніпропетровській області…».

Про подальші кроки співпраці та спільні події ми повідомимо окремо.

 


Проєкт «Чисте повітря для України»: //cleanair.org.ua/

Українська мережа громадського моніторингу якості повітря EcoCity: //eco-city.org.ua/

Чеська екологічна НГО «Арніка»: //arnika.org/en