Університет запрошує на навчання! Кафедра Систем якості, стандартизації та метрології.

Кафедра систем якості, стандартизації та метрології здійснює підготовку бакалаврів і магістрів за спеціальністю 152 - Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка, за наступними освітньо-професійними програмами...

18 квітня, 2022
sysm

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ НАУКИ І ТЕХНОЛОГІЙ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ
«ІНСТИТУТ ПРОМИСЛОВИХ ТА БІЗНЕС ТЕХНОЛОГІЙ»


КАФЕДРА СИСТЕМ ЯКОСТІ, СТАНДАРТИЗАЦІЇ ТА МЕТРОЛОГІЇ

Кафедра систем якості, стандартизації та метрології здійснює підготовку бакалаврів і магістрів за спеціальністю 152 - Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка, за наступними освітньо-професійними програмами:

  • Якість, метрологія та експертиза (бакалаври)
  • Якість, стандартизація, сертифікація та метрологія (магістри)

З 2004 р. на спеціалізованій кафедрі систем якості, стандартизації та метрології  ведеться підготовка бакалаврів і магістрів вказаного профілю. При навчанні студенти отримують знання та уміння в областях ефективного використання систем якості за стандартами ISO (та ДСТУ ISO) серій 9000, 14000, 17000, 22000, 26000, 27000, 31000, 50000, EN 26000, EN 45000 та інших, коректного використання приладів та інших складових інформаційно-вимірювальних систем, розробки і ведення нормативної і технічної документації, контролю та аудиту якості продукції і процесів, товарознавчої експертизи тощо у будь-якій сфері економічної діяльності.

Наші випускники спроможні працювати у багатьох галузях народного господарства (управління та технічне регулювання, важка та легка промисловість, будівництво, сільське господарство, промислова та побутова хімія, торгівля, виготовлення продукції харчування, фармакологія тощо) і, як свідчить практика їх працевлаштування, займають місця на підприємствах і в організаціях на престижних посадах фахівців із забезпечення якості та проведення робіт із стандартизації та сертифікації, експертів-аудиторів, працівників метрологічних служб та технічного контролю при гідній оплаті праці.

Кожний з нас є СПОЖИВАЧЕМ багатьох видів продукції та послуг та одночасно - ВИРОБНИКОМ певних видів продукції або послуг, які використовуються іншими людьми. Тому кожен з нас зацікавлений у всезагальній ВИСОКІЙ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ ТА ПОСЛУГ. На цій взаємозалежності базуються прогрес і добробут суспільства.

Досвід розвинених країн свідчить про те, що якістю продукції можна та необхідно керувати. Це не тільки задовольняє потреби споживачів, але й суттєво заощаджує фінансові та матеріальні ресурси суспільства.

Для управління процесами та їх контролю щодо виготовлення продукції (надання послуг) використовують узагальнені та спеціалізовані інструменти  стандартизації, оцінки відповідності із сертифікацією, технічного контролю якості та метрології.

СТАНДАРТИ при державній підтримці є документованою формою суспільної домовленості стосовно раціонального співвідношення «ціна – якість», що задовольняє більшість споживачів та виробників у країні.

Зіставлення наявних та потрібних за стандартами властивостей продукції (послуг) здійснюється на основі контролю якості та вимірювань з використанням засобів МЕТРОЛОГІЇ у стандартизованих процесах АУДИТУ ЯКОСТІ, ОЦІНКИ ВІДПОВІДНОСТІ, які є фундаментом СЕРТИФІКАЦІЇ.

Усі вказані види діяльності формують сферу ТЕХНИЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ для задоволення ПОТРЕБ людей.

Успіх тут зумовлюється такою організацією процесів, при якій допуск браку до споживача стає неможливим.

Як відповідь на таку потребу суспільства з’явилися МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ НА СИСТЕМИ ЯКОСТІ. Їх сфера застосування постійно розширюється і стосується все більшої кількості аспектів діяльності: виробництво, екологія, безпека, соціальна відповідальність, управління ризиками, енергетичний менеджмент тощо. Ці документи складені таким чином, що вони можуть бути застосовані у будь-якій галузі економічної діяльності, в організаціях будь-якої форми власності та розміру.

Україна є активним учасником авторитетних Міжнародних організацій з якості та технічного регулювання і проводить роботи з гармонізації (узгодження) своєї нормативної бази з міжнародними стандартами. Їх впровадження в практику нерозривно пов’язано з вимірюванням якості, тобто – з кваліметрією та метрологією на основі сучасних методів досліджень та обробки статистичного матеріалу. Професійне виконання всіх цих робіт неможливе без опанування фахівцями сучасних інформаційних технологій, перш за все – в сферах метрології, стандартизації, сертифікації та якості.

Все вищесказане формує зміст підготовки універсальних фахівців за спеціальністю 152 -«Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка».

Лише декілька вищих навчальних закладів в Україні (а в нашому регіоні - тільки ми) здійснюють підготовку фахівців-метрологів з акцентом на використання стандартів систем якості: ISO (та ДСТУ ISO) серій 9000, 14000, 17000, 22000, 26000, 27000, 31000, 50000, EN 26000, EN 45000 та інших, зокрема, так званих «Належних практик». Це зумовлюється нагальними потребами організацій в спеціалістах з якості, стандартизації та сертифікації, метрології та технічного контролю.

Наша випускаюча кафедра має досвід працевлаштування випускників як у державних органах технічного регулювання, так і на підприємствах і організаціях.

Отже,..

- в умовах європейської інтеграції України, переходу на європейські та міжнародні стандарти та виходу вітчизняної продукції на нові ринки збуту,..

- в умовах оновлення законодавства України у сферах захисту прав споживачів, метрології та метрологічної діяльності, стандартизації, оцінки відповідності продукції та послуг ,..

- в умовах впровадження на більшості підприємств систем управління якістю, сертифікованих згідно з вимогами міжнародних та регіональних стандартів ISO серій 9000, 10000, 14000, 17000, 22000, 26000, 27000, 31000, 50000, OHSAS 18000, EN 26000, EN 45000 та інших,..

- в умовах гострої потреби багатьох підприємств у фахівцях з технічного регулювання та управління якістю,..

- в умовах необхідності вимірювання важливих для життя та здоров’я людини характеристик товарів та послуг повсякденного вжитку, а також – довкілля,..

…ПРАВИЛЬНИМИ СТАЮТЬ ВИБІР НАВЧАННЯ та ОТРИМАННЯ ВІДПОВІДНОЇ ВИЩОЇ ОСВІТИна кафедрі Систем якості, стандартизації та метрології  Українського державного університету науки і технологій.

Навчання за спеціальністю 152 – Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка дозволить студентам отримати:

- базові знання та уміння з:

- фундаментальних природничих наук, математики та математичної статистики в обсязі, необхідному для освоєння загально-професійних дисциплін з метрології, стандартизації та сертифікації;

- інформатики та використання сучасних інформаційних технологій;

- основ функціонування засобів вимірювальної техніки;

- з проведення інноваційних розробок, проєктних та дослідницьких робіт;

- з підприємницької діяльності та організації роботи персоналу;

- поглиблені знання та уміння з:

 - методів та засобів вимірювань у будь-якій сфері економічної діяльності;

- побудови та функціонування систем управління якістю та оцінки якості продукції, процесів і систем;

- законодавчої метрології та додержання єдності вимірювань;

- метрологічного і нормативного забезпечення технічного контролю якості продукції та послуг.

 


Презентації спеціальностей:

Плакат для шкіл

Листівка для випускників шкіл

Файл «Характеристика спеціальності укр. та англ. мовами»

Плакат для випускників коледжу (технікумів)

Приклади місць реального фахового працевлаштування випускників

 


Контактна інформація:

ННІ «Інститут промислових та бізнес технологій»

Сторінка кафедри СЯСМ

Для супроводження Вашого вступу звертайтесь до викладача кафедри СЯСМ Полякової Наталії Володимирівни за тел. 068-4164648,099-3451206

E-mail:[email protected]