Марафон з інтелектуальної власності - IP MARATHON 2018

Студенти та молоді вчені ДНУЗТ приймали участь у грандіозному заході – конкурсі «Марафон з інтелектуальної власності - IP MARATHON 2018»

4 грудня, 2018
Картинка

З 21 по 23 листопада 2018 року студенти та молоді вчені Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна приймали участь у грандіозному заході – конкурсі «Марафон з інтелектуальної власності - IP MARATHON 2018», що проводився в рамках ІІІ Міжнародного форуму «Innovation Market» у м. Київ. Цей конкурс проводився серед команд, щодо перевірки патентної чистоти винаходів, корисних моделей, промислових зразків, ноу-хау та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності та підготовки презентаційних матеріалів з пропозиціями комерціалізації цих винаходів. Організатором виступив Національний офіс інтелектуальної власності. Основною метою цього заходу було визначення кращої команди, що зуміє завдяки своїм компетенціям та навикам розробити проект комерціалізації запропонованого оргкомітетом винаходу та презентувати його.

Для участі у цьому заході було сформовано команду із 4 студентів нашого університету, яка називалась «Восьмий вагон» і складалась із таких студентів:

  1. Стриж Олександр, студент 4-го курсу спеціальності Облік і оподаткування (Економіко-гуманітарний факультет);
  2. Богданов Олександр, студент 5-го курсу спеціальності Управління проектами (Економіко-гуманітарний факультет);
  3. Скубченко Діана, студентка 3-го курсу спеціальності Менеджмент організацій і адміністрування (Економіко-гуманітарний факультет)
  4. Сансієва Ірина, студентка 4-го курсу спеціальності Інженерія програмного забезпечення (факультет Технічна кібернетика).

Керівником делегації була заступник декана Економіко-гуманітарного факультету, молода вчена Божок Наталія Олексіївна.

Марафон проходив у декілька етапів. Відразу після реєстрації відбулася презентація інноваційних проектів учасниками науково-технічної виставки-конкурсу «Майбутнє України», Малої академії наук (МАН) та жеребкування щодо закріплення проектів винахідників за командами учасників. Було дуже цікаво подивитися на здобутки юних учасників. Під час участі у цьому заході наша команда працювала із готовим винаходом «Робот-помічник з голосовим управлінням» Лисіна Сергія.

Для виконання умов конкурсу всі команди прослухали майстер-класи від провідних фахівців у сфері інноваційного менеджменту Сергія Кукси, керівника компанії «Silk Link», що є майданчиком ділової та політичної взаємодії між Україною, Китаєм та країнами Європи, та Ольги Крупської, президента фундації «Національний розвиток та інновації». Також ці люди були менторами команд та допомагали в створенні бізнес-стратегій.

Після тренінгів команди почали роботу над проектами. Під час цієї роботи нашою командою було пройдено наступні етапи, які увійшли до презентації:

  • Унікальність винаходу серед аналогів;
  • Проаналізовано потенційний ринок збуту;
  • Визначено маркетингову модель виведення винаходу на ринок;
  • Створено товарний знак.

Учасникам надали необхідні матеріали, ментори заходу та юні винахідники постійно їх консультували. В кінці другого робочого дня команди презентували попередній варіант бізнес-ідеї та отримали рекомендації менторів, щодо удосконалення своїх презентацій. На третій день роботи команди презентували презентації своїх проектів перед журі.

Слід сказати, що участь у IP MARATHON була дуже корисною для студентів та молодих вчених, оскільки вони були учасниками досить цікавої бізнес гри, яка поєднувала у собі елементи інноваційного менеджменту, маркетингу та фінансового менеджменту. І, безперечно, важливим досвідом був виступ та презентація бізнес-ідеї. Нашим студентам та молодим вченим вдалося пройти всі етапи та достойно представити університет.

 

З повагою,

Голова ради молодих вчених ДНУЗТ

Гордєєва Інна Олександрівна