Студентські дебати з питань сталого розвитку

Команда Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна виборола диплом І ступеню

4 травня, 2017
Дебаты

У рамках тижня сталого розвитку в Дніпрі 25 квітня 2017 р. на базі палацу студентів Дніпровського національного університету (ДНУ) імені О.Гончара були проведені обласні студентські дебати. Організатори заходу в рамках співпраці: Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, ДНУ імені О.Гончара із спільним проектом ПРООН/ЄС «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» та за підтримки ГО «Рада молодих вчених Дніпропетровської області».

У студентських дебатах прийняли участь 5 команд з різних ВНЗ Дніпропетровської області. У ході дебатів, були обговорені актуальні теми зі сталого розвитку нашої держави та світу в цілому, які не залишали байдужими ні учасників-студентів, ні суддів чи глядачів.

Турнір відбувся у форматі Карла Поппера, що являє собою поєднання дебатів Лінкольна-Дугласа та політичних.

Після відкриття студентських дебатів і виступів організаторів турніру та координаторів  спільного проекту ПРООН/ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», було проведено жеребкування команд та тем дебатів, і студентські команди поринули у атмосферу дискусій.

Досить жвавими були усі 5 турів кругового турніру, деякі дискусії продовжувались і після проведених дебатів, а команди намагались аргументовано відстоювати власну точку зору перед опонентами.

Вміння опонувати, дискутувати та висловлювати послідовність аргументів оцінювали експерти з числа супроводжуючих команд науково-педагогічних працівників, координаторів Проекту та Ради молодих вчених, за розробленою системою балів.

У запеклій боротьбі, до фінального протистояння потрапили команди: «Щасливий квиток» ДНУЗТ імені ак. В.Лазаряна та «A priori» ДНУ імені О.Гончара.

Тема фіналу – «Проблема доступності освіти (вищої, професійно-технічної) для малозабезпечених верств населення повинна бути вирішена шляхом впровадження системи пільг у здобутті освіти». Завдяки вдалій аргументації та переконливим прикладам з рахунком 118:113, переможцями дебатів стала команда «Щасливий квиток».

Кожна команда була нагороджена подякою за участь у дебатах, а призери – дипломами:

  • Диплом І ступеня – «Щасливий квиток» (ДНУЗТ імені ак. В.Лазаряна) – Сагіров Георгій (факультет УПП, 442 гр.), Семенов Євгеній (факультет ЕГ, 750-М гр.) та Босенко Каріна (факультет УПП, 451-М гр.);
  • Диплом ІІ ступеня - «A priori» (ДНУ імені О.Гончара) – Мельник Владислава, Машкіна Ксенія та Гордієнко Оксана;
  • Диплом ІІІ ступеня - «Hard historians» (ДНУ імені О.Гончара) – Лесич Лада, Косенко Роман та Чабан Олексій;

Грамотами відзначені команди «Нус» (Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет) в складі Рябоконя Ігоря, Горобець Анни та Качини Дмитра; та «Стратегія» (Комунальний ВНЗ «Інститут підприємництва «Стратегія» Дніпропетровської обласної ради») – Коннік Анна, Щербак Бренда та Карпенко Маргарита.

Також були вручені індивідуальні подяки у наступних номінаціях:

  • «Кращий спікер» – Мельник Владислава («A priori»);
  • «Краща доповідь» – Босенко Каріна («Щасливий квиток»);
  • «Кращий суддя дебатів» – Харченко Олена Павлівна – координатор спільного проекту ПРООН/ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Про ці дебати справедливо буде сказати, що тут головне не перемога, а можливість обмінятися думками та ідеями. Дебати покликані закріпити і поглибити  знання, а також слугують майданчиком для обговорення, обміну ідеями та гуртування активної молоді. А команду нашого університету вітаємо з перемогою!

Голова Ради молодих вчених університету ДНУЗТ

Мозолевич Г. Я.